Чи насправді авокадо має користь, про яку всі говорять

Ви дізнаєтесь, як правильно вибрати, як зберігати, як чистити авокадо. Його склад, кбжу та всі корисні властивості. А також знайдете безліч рецептів з авокадо.

Сьогоднішню статтю буде присвячено найспірнішому фрукту – авокадо. Авокадо – це саме фрукт, а не овоч, але він досі хвилює всіх. Тому що як тільки ти говориш слово «авокадо», всі починають чинити опір і говорити «і що це за екзотичний фрукт?», а багато хто каже «що це за екзотичний овоч?». Але сьогодні ми з вами поговоримо, чому ж таки потрібно його їсти, яка у авокадо користь  і чому в умах багатьох людей авокадо є синонімом здорового харчування.

Чим гарний авокадо?

Спочатку давайте з вами розберемося, де ж росте авокадо і в чому його краса. Авокадо саме фрукт, або інакше його називають алігаторова груша. Це вічнозелена рослина, яка плодоносить цілий рік. В основному авокадо росте в Індонезії, а також в Америці та Африці. Усього існує близько шестисот сортів авокадо. Природно один із найвідоміших – це авокадо хаас.

Ще рік тому у багатьох містах на ринках продавалося лише 1-2 види авокадо. Зараз, якщо прийти в невеликому місті на центральний ринок, то буде близько восьми різних сортів авокадо, які везуть із різних країн. Їх можна вибрати на будь-який смак. І якщо раніше ми купували авокадо, дозрівали його вдома, то зараз можна просто брати вже готові найсмачніші авокадо, які мають вершковий горіховий смак. І багато хто не любить авокадо саме тому, що колись до нас привозили зелені недозрілі авокадо, вони були жорсткі, їх треба було гризти. Насправді стиглий смачний авокадо можна їсти чайною ложкою, і у нього буде м’яка кремоподібна текстура.

Авокадо є найбільш поживним продуктом з усіх рослинних продуктів за винятком кокосу. І яка користь авокадо? По-перше, це, звичайно, жири. На 90% авокадо складається із жирів. І в даному випадку абсолютно не потрібно боятися цих жирів, бо вони ненасичені. В основному це поліненасичені, жирні кислоти: це омега 3 і омега 9 в першу чергу. Це ті види жирів, які необхідні для роботи нашого мозку, для зміцнення наших судин та для відновлення роботи серцево-судинної системи. Ці жири дуже легко, дуже швидко засвоюються нашим організмом, і вже точно з авокадо ви не наберете вагу! 

авокадо користь

Авокадо містить досить невелику кількість білка та вуглеводів. Але! Чим ще гарний авокадо? Тим, що він містить у своєму складі глутатіон. Глутатіон – це чудова речовина, яка синтезується нашою печінкою та є головною речовиною, яка виводить вільні радикали з нашого організму. Тобто глутатіон – це найголовніша антивікова речовина для збереження молодості. Так ось, авокадо є чудовим джерелом глутатіону.

Крім цього, авокадо є джерелом всіх вітамінів групи В і, що дуже важливо, є джерелом вітаміну А. Це рослинна форма, але це ті бета-каротини, які впливають на наш зір, на формування наших слизових. Тому авокадо обов’язково потрібно їсти тим людям, хто має проблеми із зором, проблеми із сітківкою, при катаракті.

Також не потрібно думати, що якщо авокадо – це жири, то, значить, у вас підвищиться рівень холестерину. Якраз авокадо містить у своєму складі бета-ситостерину – це така речовина, яка навпаки знижує рівень ліпопротеїнів низької щільності та збільшує рівень ліпопротеїнів високої щільності. Що є знову ж таки суперкорисним для нашої серцево-судинної системи та наших артерій.

Як їсти авокадо

Загалом добова норма авокадо – це одна штука на день. Одну штуку ви можете їсти без проблем. Єдине – тут треба розуміти, що якщо у вас є проблеми з жовчною бульбашкою або з підшлунковою залозою, то, швидше за все, вам потрібно починати з однієї четвертої авокадо і тільки поступово збільшувати його кількість. Тому що для того, щоб засвоювати жири, у вас має ідеально працювати жовчна та підшлункова залоза, яка виробляє ферменти для розщеплення жирів. Не треба кидатися на авокадо лише тому, що він корисний. Потрібно бути дуже обережними.

Також важливо сказати, що авокадо є продуктом FODMAPS. Що це означає? Це продукти, які можуть при проблемах із шлунково-кишковим трактом викликати здуття та газоутворення. І багато хто якраз запитує: «авокадо такий корисний, але, коли я його їм, у мене починається здуття, газоутворення та якийсь дискомфорт». Але проблема знову ж таки не в самому авокадо. Проблема у вашому стані шлунково-кишкового тракту. Це ж стосується й абсолютно різних продуктів з жирами, або, наприклад, це стосується квашеної капусти, яка є корисним продуктом, але при проблемах із ШКТ може викликати здуття. І тут важливо зрозуміти, за рахунок якого відділу шлунково-кишкового тракту ви можете не переносити ці продукти. І щоб не звинувачувати корисні продукти в тому, що вони викликають дискомфорт, потрібно розібратися зі станом свого шлунково-кишкового тракту. Можливо, у вас є проблеми зі слизовою оболонкою шлунка. Можливо, недостатня кількість жовчі для того, щоб засвоювати жири, а можливо є порушення мікрофлори, і тому квашена капуста дає здуття.

приготування авокадо
смузі з авокадо

Авокадо – це не вівсяна каша із сухофруктами та цукром. Це величезне джерело запасів енергії. І якщо ви дуже любите вівсянку на сніданок, то ви можете поліпшити свій сніданок, саме додавши до нього авокадо. Авокадо на сніданок – це чудово. Після сніданку, наприклад, з авокадо і лососем, голод може наступати більше 6 годин. І тут дуже важливе питання у поєднанні тварин жирів та рослинних. Те саме стосується білка. І це абсолютний міф, що рослинні джерела із тваринами треба розділяти.

Якщо ваш шлунково-кишковий тракт працює ідеально, то йому абсолютно не має значення, які жири потрібно розщеплювати. Тому що і жири з лосося, і жири з авокадо в першу чергу розщеплюватимуть емульгувати ваш жовчний міхур. І проблема буде не в тому, що ви поєднуєте авокадо з лососем, а проблема буде саме у вашому жовчному міхурі, якщо раптом ви відчуватимете дискомфорт після такого поєднання. Таким поєднанням, такими конструкторами ви можете отримати всі необхідні макро та мікроелементи.

Як вибрати авокадо

А тепер давайте поговоримо про те, як авокадо має виглядати, як його обробляти, очищати та дозрівати. Насправді ми проти того, щоб ви дозрівали авокадо вдома. Краще купувати його в невеликій кількості вже готовий та стиглий. Чому? Тому що ви можете його неправильно дозріти, і коли ви його розкриєте, ви побачите, що він почорнів.
Авокадо чорніє, коли незрілий фрукт кладуть у холодильник чи навпаки, стиглий довго зберігають у холодильнику. Тоді він починає чорніти всередині. І багато хто з цим стикається. Авокадо не потрібно зберігати у холодильнику. Навіть якщо ви його дозріваєте, ви його просто зберігаєте в темній коробці при кімнатній температурі. Можна до нього покласти банани або яблука для того, щоб авокадо дозрів, але в жодному разі не зберігати і не дозрівати його в холодильнику. Купили дві штучки авокадо, з’їли їх за тиждень, і на цьому все. Купили наступного разу свіжий авокадо.

Тому спочатку ми радимо купувати вже готове, досить м’яке авокадо. Жодних вм’ятин, потемнінь не повинно бути на шкірці. Авокадо має бути зеленого кольору, без чорних прожилок. Зрозуміло, якщо це сорт хаас, він у принципі буде вже спочатку чорного кольору. Звертайте завжди увагу на плодоніжку. Місце прикріплення гілочки має бути білого кольору і в жодному разі не повинно бути почорнілим.

как выбрать авокадо

Як чистити авокадо

Тепер перейдемо до того, як правильно обробляти авокадо. Ви робите розріз уздовж кісточки. З кісточкою нічого не треба робити. Потрібно її просто викидати. Кісточка містить токсичні речовини, від яких може статися анафілактичний шок. Тому просто саму кістку ви дістаєте та викидаєте. Далі, якщо вам потрібно зберігати авокадо, ви не зчищаєте шкірку з частини, яку ви не використовуєте. Ви її зчищатимете безпосередньо перед вживанням. Тому якщо ви їсте половину авокадо, то половину залишаєте в шкірці і прибираєте його в холодильник, якщо ви його вже розрізали. А ту частину, яку ви їсте, вже з неї знімаєте шкірку.

Страви з авокадо

Насамкінець поговоримо про те, як можна використовувати авокадо. Насправді авокадо використовують абсолютно різними способами, особливо Азії. Його і тушкують, і роблять з нього пюре. Ви можете вибрати, звичайно ж, найкласичніше – його просто в сирому вигляді.

Дуже добре, якщо ви поллете авокадо лимоном, це надасть йому яскравішого смаку. Крім цього, авокадо можна запікати, можна робити на сніданок авокадо і всередину у виїмку класти яйце та запікати авокадо разом із яйцем. Але в такому разі потрібно правильно підібрати сорт, тому що деякі сорти авокадо можуть гірчити під час запікання. Також можна робити, наприклад, гуакамоле. Виходить досить смачно та різноманітно для тих, хто любить авокадо.

Підсумок

Давайте підсумуємо, яка величезна кількість користі може принести авокадо. Перше – це наявність глутатіону, а отже, це підтримання фази детоксикації печінки та виведення токсичних речовин та вільних радикалів з нашого організму – головні причини передчасного старіння. Також авокадо зміцнює серцево-судинну систему та знижує рівень так званого поганого холестерину. Авокадо значно покращує гостроту і якість нашого зору рахунок вмісту у своєму складі вітаміну А. За рахунок вмісту вітамінів групи В і магній авокадо вкрай позитивно впливає на роботу нашої нервової системи. І ми з вами знаємо, що жири є основним джерелом енергії у нашому організмі. І, звичайно ж, це підвищення рівня енергії. Якщо ви з’їсте половину авокадо або навіть цілий авокадо на сніданок, то ви продовжите відчуття ситості щонайменше на 4-5 годин.

Про автора:

Автор у соц мережах

Вам також може бути цікаво

горіх макадамія
що таке кето дієта
сахарозаменитель